Komin kynästä

Hyvinvoivia hevosia ja ihmisiä

Lauantai 7.9.2024

Hevosten ja muiden eläinten hyvinvoinnin käsitteen ajatellaan nykyisin liittyvän pidempikestoiseen tyytyväisyyteen, eikä vain esimerkiksi nälän, janon, kivun tai kylmyyden poissaoloon. Saman voi mielestäni ajatella olevan totta ihmistenkin kohdalla.

Kuinka usein hevosihmisellä on jakso, jolloin ei olisi jotain murhetta omistetusta tai hoidossa olevasta eläimestä, onkin eri asia. Vanha sanonta ”huoleton on hevoseton” pitää yhä paikkansa. (Mutta samoin on asianlaita kaiken ”omistetun” kanssa, olkoon kyseessä sitten asunto, auto tai vaikkapa oma jälkikasvu. Ja huolta voi kertyä siitäkin, jos ei omista mitään edellä mainituista!)

Jotain niin positiivista hevosten kanssa elämisessä ja työskentelyssä kuitenkin on, että moni haluaa tähän harrastukseen (tai työhön) aikaansa käyttää.

Suurin osa meistä varmasti yrittää toimia hevosten parhaaksi, joskus omankin hyvinvoinnin kustannuksella. Jos vain tiedämme, ja osaamme soveltaa käytäntöön sen, mikä on hevoselle merkityksellistä hyvinvoinnin kannalta.

Tänä päivänä hevosten hyvinvoinnissa korostuvia asioita tuntuvat olevan oikeanlainen ruokinta, liikunta ja hevosseura, unohtamatta oppimisteorian merkitystä hevosten koulutuksessa. Ei voida puuttua vain yhteen osa-alueeseen, kun halutaan jatkaa hyvinvoinnin kohentamista.

Hevosten ja ihmisten välinen vuorovaikutus ja suhde on myös yksi merkittävä hyvinvoinnin lähde molemmille osapuolille. Onneksi nykyisin on paljon tietoa ja koulutusta niin ihmisille kuin hevosillekin tarjolla.

Viime vuosikymmeninä myös hevos- ja yleensäkin eläintutkimus on ottanut merkittäviä askelia eteenpäin. Tiedämme nykyään jo paljon enemmän esimerkiksi siitä, mitä hevonen tuntee, näkee, kuulee tai miten se kokee tiettyjä asioita, kuin silloin, kun aloittelin tallinpidon arkea kotitallilla 1980-luvulla.

Virheitä ja epäonnistumisia hevosten kanssa sattuu edelleen itsellenikin, vaikka muuta toivoisin. Onneksi on myös niitä onnistumisia - ja tyytyväisiä hevosia.

Tiedon jakamista ei voi koskaan olla liikaa, johon tähtää ymmärtääkseni myös Suomen ratsastajainliiton Hevosen hyvinvointi -työryhmän työ.

Omalla väitöskirjatyölläni pyrin osaltani avaamaan hevosen ja ihmisen vuorovaikutusta. Yritän yhdistää tieteellistä ja kokemuksellista tietoa faktaa ja fiktiota sekoittavissa esseenovelleissani.

Toivottavasti lukijoita löytyy myös hevoskuplan ulkopuolelta.

Avainsanat: hyvinvointi, hevonen, ihminen, vuorovaikutus, tutkimus